andaluzija

Andaluzija je najjužnija i najveća španska regija sa prelijepim gradovima i živopisnim bijelim selima. Sa oko 8 miliona stanovnika i 87.268 km2 površine, prostranija je i mnogoljudnija od polovine evropskih zemalja. Asocijacija je na najtipičnije slike vezane za Španiju: flamenko, borbe bikova, jarke boje i strast. Ljepotom je inspirisala mnoge čuvene pisce, pjesnike i slikare. Zavičaj je slikara velikana, Pabla Pikasa i Velaskeza.

 

U periodu od 711-1492.g. Andaluzijom su vladali Arapi koji su ovdje stvorili najprofinjeniju civilizaciju Srednjeg vijeka!

 

Gradovi i sela današnjice ogledalo su prošlosti i čuvaju veličanstvena remek djela poput velike džamije u Kordobi (danas muzej Meskita) i Alhambra palate u Granadi.

 

Andaluzija je mjesto rođenja kulturne tradicije koja određuje cijelu španiju. Prvi koraci flamenka odigrani su upravo ovdje, prve borbe bikova održane su u andaluzijskom gradu Ronda. Čak i tapas, ukusno špansko predjelo koje se nalazi na svjetskim menijima, svoje porijeklo ima u Andaluziji!

 

Pođite sa nama u Andaluziju i oduševite se ljepotom poznatom u cijelom svijetu! Ovaj program putovanja pripremali smo pažljivo želeći Vam ponuditi samo najbolje. Zato do Andaluzije putujete najboljom evropskom kompanijom – Turkish Airilines, smješteni ste u provjerenim hotelima 4* , a na putovanju Vas prati vrhunski vodič.

 

CIJENA: 1.499,00 KM (first minute ponuda za rezervacije do 30.11.2016.)

 

Cijena nakon 30.11.2016.g. iznosi 1.599,00 KM.

 

U CIJENU JE UKLJUČENO:

 • Avio karta na relaciji Sarajevo-Istanbul-Malaga-Istanbul-Sarajevo sa aerodromskim taksama,
 • Transfer aerodrom – hotel – aerodrom u Istanbulu,

 

 • 1 noćenje na bazi polupansiona u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Torremolinosu (House Costa del Sol ili sličan) ,

 

 • 2 noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Sevilji, (Tryp Macarena hotel ili sličan),

 

 • 2 noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Granadi, (Hotel Carmen 4* ili sličan)

 

 • 2 noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 3+/4* u Istanbulu,

 

 • Svi izleti po program bez ulaznica u objekte od interesa
 • Usluge profesionalnog vodiča i kompletna organizacija putovanja,

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 

 • Ulaznice u objekte od interesa (obavezno Meskita u Kordobi 15,00 EUR, Alhambra u Granadi 25,00 EUR), Muzej koride u Rondi 8,00 EUR, Alkazba u Malagi 5,00 EUR, katedrala u Sevilji 15,00 EUR, Flamenco show 40 EUR; Istanbul 10,00 EUR),

 

 • Putničko zdravstveno osiguranje 14,00 KM,

 

 • Doplata za jednokrevetnu sobu 289,00 KM

 

 

 

*Agencija zadržava pravo promjene termina letova, ukoliko to učini i avio kompanija.

* Agencija ne odgovara za slučaj kašnjenja leta, već je to isključiva odgovornost avio kompanije.

*Kalkulacija rađena na bazi minimum 40 putnika. *Za sve aranžmane važe Opći uslovi putovanja.

1

Dan 1

24.02.2017. (PETAK), SARAJEVO – ISTANBUL Sastanak grupe na Sarajevskom aerodromu u 10.00h. Prijava na let, pasoške i carinske formalnosti. Polijetanje aviona za Istanbul TK1022 u 11.55h. Slijetanje u Istanbul u 15.55h. Po dolasku u Istanbul slijedi transfer autobusom do hotela. Smještaj u hotel. Slobodan dan u Istanbulu za razgledanje i shopping. Noćenje.
2

Dan 2

25.02.2017. (SUBOTA), ISTANBUL – MALAGA – TORREMOLINOS Nakon doručka slijedi transfer na aerodrom. Polijetanje aviona TK1305 za Malagu u 09.05h sa dolaskom u Malagu u 12.45h. Nakon pasoške i carinske kontrole slijedi panoramsko razgledanje Malage, španskog lučkog grada smještenog na obalama Mediterana, s brojnim historijskim znamenitostima ali i pulsirajućim modernim životom. Malaga je rodno mjesto slikara Pabla Pikasa i jedan od muzeja je posvećen upravo njegovom opusu. Osim po širokim avenijama sa drvoredima palmi i po parkovima sa tropskim rastinjem, grad je prepoznatljiv i po mavarskoj tvrđavi Gibralfaro i palati Alkasaba za koju kažu da je bila ravna Alhambri ali je tokom vijekova ostavljena nebrizi. Panoramski obilazak grada: Plasa de la Mersed, Plasa de Toros, La Malageta, Katedrala, stara jezgra grada, Plasa de la Konstitusion… Slobodno vrijeme. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.
3

Dan 3

26.02.2017. (NEDJELJA), TORREMOLINOS – RONDA – SEVILJA (cca 220 km) Nakon doručka Slijedi odlazak autobusom prema Kosta del Sol i Marbelji, najpoznatijem ljetovalištu ove regije. Marbelja je reputaciju ekskluzivnog ljetovališta stekla još 1950. godine i od tada kao magnet privlači ljude širom svijeta. Njenoj ljepoti nisu mogle odoljeti ni brojne poznate ličnosti, a mnoge od njih ovdje imaju kuće ili vikendice. Ostaćete bez daha kada šetajući ugledate milion dolara vrijedne jahte i luksuzne čamce. Nastavak vožnje planinskim predjelima do Ronde koja se uzdiže na 750m nadmorske visine i čiji se pejzaž može svrstati u svojevrsno čudo prirode. Naime, grad je smješten na vrhu dvije ogromne krečnjačke stijene između kojih je provalija dubine od oko 120m i veliki most Puente Nuevo, glavna atrakcija Ronde. Obilazak grada poznatog i kao mjesto “rođenja“ koride i u kome se nalazi jedna od najstarijih i najljepših kružnih arena u Španiji izgrađena 1785. godine. Otac i sin Francisko i Pedro Romero sredinom 18. vijeka propisali su pravila borbe sa bikovima koja su, uz manje dopune, ostala nepromijenjena do danas. Veliki ljubitelji koride, Ernest Hemingvej i Orson Vels, bili su česti posjetioci Ronde. Nakon šetnje gradom obilazak Koride i muzeja posvećenog koridi. Slobodno vrijeme za ručak. Nastavak putovanja prema Sevilji, gradu koji je osim po svojoj burnoj historiji poznat i po festivalskoj atmosferi. Sevilja je najveći grad južne Španije, četvrti po veličini i svakako jedan od najraskošnijih gradova Iberijskog poluostrva. Ona je i grad Don Huana i Karmen, seviljskog berberina i flamenka. Po dolasku u Sevilju slijedi smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Naveče fakultativno odlazak na flamenco show. Noćenje.
4

Dan 4

27.02.2017. (PONEDJELJAK), SEVILJA Nakon doručka slijedi odlazak na panoramsko razgledanje grada: ostaci nekadašnjih arapskih zidina, kula “Torre del Oro”, vrtovi Muriljo, zdanje Univerziteta koje je nekada bilo Fabrika duhana, parkovi i veleljepne zgrade sagrađene 1929. godine za Svjetsku izložbu u okviru kojih se nalaze paviljoni nekoliko latinoameričkih zemalja. Trg Španije – polukružno zdanje sa mostovima i fontanama koje je 1929, za vrijeme Svjetske izložbe, bilo glavni paviljon za izlaganje, obilazak parkova Marije Luize. Slijedi šetnja do kvarta Santa Kruz i obilazak treće po veličini katedrale na svijetu (u kamenu temeljcu ovog zdanja uklesano je: „Napravićemo nešto za šta će svi na svijetu misliti da smo ludi!”), Kolumbovog groba, kraljevske kapele, oltara… La Hiralde (La Giralda), tornja smještenog tik uz katedralu. Ovaj, nekada, minaret džamije pretvoren je u crkveni toranj do čijeg vrha se stiže pješke strmom stazom. Sa vrha tornja pruža se nevjerovatan pogled ne samo na Sevilju već i na obod grada i okolne brežuljke. Slobodno vrijeme za individualne programe. Večera u hotelu (opcionalno). Noćenje.
5

Dan 5

28.02.2017. (UTORAK), SEVILJA – KORDOBA – GRANADA (cca 350 km) Nakon doručka slijedi odjava iz hotela i polazak prema Kordobi. Ovo je grad koji je sačuvao arhitektonske bisere kao što su stari rimski most, Meskita džamija i jevrejski kvart. Po dolasku u Kordobu vodimo vas u obilazak Meskite (najveće džamije zapadnog Islama srednjeg vijeka – poznata i kao Muzej 1.000 stubova), dvorišta narandži. Ova džamija je po propasti arapskog halifata pretvorena u crkvu. Danas je muzej na listi UNESCO svjetske kulturne baštine. Sagrađena je između VIII i X vijeka, a ono najljepše u njoj je nepregledni niz od preko 850 stubova sa crveno bijelim lukovima od cigle, kamena, jaspisa i granita. Kao i u Sevilji i u Kordobi je postojao je veliki jevrejski kvart, jedan od najvećih u Evropi (La Huderija), koju je 1984. UNESCO proglasio svjetskom kulturnom baštinom. U jevrejskom kvartu nalazi se i stara Sinagoga, diskretno smještena usred Jevrejske ulice, sagrađene u mudehar stilu u XIV vijeku. Potvrda je prosperiteta jevrejske zajednice u doba Kordobskog halifata. Ispred sinagoge se nalazi i statua Ben Maimonidesa, jednog od najčuvenijih filozofa svog vremena. Ovo je i grad Hulija Romera, slikara kome su lokalne cigančice bile modeli za lik Bogorodice, ali i grad čuvenog toreadora El Kordobesa, grad uskih ulica i kuća sa karakterističnim unutrašnjim dvorištem (patio). Slobodno vrijeme za šetnju, individualne obilaske i ručak. Nastavak vožnje prema Granadi. Smještaj u hotel u Granadi. Večera (opcionalno). Noćenje.
6

Dan 6

01.03.2017. (SRIJEDA), GRANADA Nakon doručka slijedi razgledanje Granade. Grad je smješten na obroncima Sierra Nevade, podijeljen je rijekom Rio Darro na dva dijela, rijekom koja nestaje u podzemlju u samom centru grada da bi se probila do slavne Alhambre i ovdje se sjedinila s Rio Genil. Obilazak grada u pratnji vodiča: posjeta tvrđavi Alhambra – jedinstveni i veličanstveni primjer arapske arhitekture na prostoru evropskog kontinenta i zadnje arapsko uporištu na Iberijskom poluostrvu (Palacios Nazaries, Generalife vrtovi, Alcazaba…), spuštanje u donji dio grada: Katedrala s kraljevskom kapelicom, La Alcaiceria, El Albaicin – maurski kvart… Slobodno vrijeme u gradu. Večera u hotelu (opcionalno). Noćenje.
7

Dan 7

02.03.2017. (ČETVRTAK), GRANADA – NERJA – MALAGA – ISTANBUL Nakon ranog doručka slijedi odjava iz hotela i vožnja obalom Mediterana do Nerhe, romantičnog starog andaluzijskog grada: šetnja uskim ulicama do terase koja nosi naziv „Prozor Evrope”. Slijedi transfer do aerodroma u Malagi. Let TK1306 za Istanbul u 13.40h. Dolazak u Istanbul u 20.10h. Po dolasku, nakon pasoške kontrole slijedi transfer do hotela i noćenje u Istanbulu.
8

Dan 8

03.03.2017. (PETAK), ISTANBUL – SARAJEVO Rani doručak. Transfer na aerodrom. Let TK1021 za Sarajevo u 11.00h. Dolazak u Sarajevo u 11.30h. Kraj putovanja.