baku

GRUZIJA I AZERBAJDŽAN

Avionom iz Sarajeva –21.09. – 28.09.2017.

 

Tbilisi – Gruzija, grad koji je tokom istorije rušen i obnavljan 29 puta. U Tbilisiju se nalazi mnogo očuvanih objekata koji oslikavaju duh vremena kada je ovo mjesto bilo pod vlašću Persije, Vizantije, Arapa, Mongola, a zatim i Turske i Rusije. Ostaci različitih kultura, stare građevine izmješane sa modernom funkcionalnom arhitekturom daju ovom gradu poseban šarm.

Azerbajdžan – zemlju čije je ime teško izgovoriti, zemlju za koju smo čuli barem desetak puta pitanje: A šta ćemo tamo? Al ono što mnogi ljudi ne znaju, to je zemlja vatre, zemlja šafrana, bogate kulture, prekrasne prirode i ljubaznih ljudi.

CIJENA: ZA REZERVACIJA DO 10.06.2017. –  1299,00 KM /// Cijena kasnije 1499 KM, do popune mjesta

 

Kalkulacija rađena na bazi minimalno 15 uplata.


Cijena uključuje:

 • avio karte prema itinereru putovanja sa uključenim taksama
 • Transferi od aerodroma do hotela i nazad
 • hotelski smjestaj U Tbilisi u hotelu 3*/4*na bazi 2 ND
 • hotelski smjestaj U Sheki u hotelu 3*/4*na bazi 1 ND
 • hotelski smještaj u Baku u hotelu sa 4* na bazi 4 ND
 • pratioc putovanja
 • organizacija putovanja

 

Cijena ne uključuje:

 • PZO 16/32 KM
 • Viza za Azerbejđan – 30 € – posreduje agencija
 • Fakultativne izlete
 • Individualne troškove
 • ručkovi i obroci u toku izleta.
 • napojnice vozačima i vodiću 15€/po osobi
 • doplata za 1/1 sobu – 300 KM

 

*** OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – MINIMALNO 90 DANA OD DANA POVRATKA IZ EU

1

Dan 1

Sarajevo – Istanbul – Tbilisi Okupljanje grupe na aerodromu u Sarajevu u 16:00. Check inn i pasoška kontrola, te let na relaciji Sarajevo – Istanbul u 17:40, avio kompanijom Pegasus. Slijetenje u Istanbulu i presjedanje na let za Tbilisi.
2

Dan 2

Tbilisi Planirano vrijeme dolaska u Tbilisi je u 03:25, Transfer do hotela, smještaj u isti i noćenje. Duručak i slobodno vrijeme ili fakultativno pješačko razgledanje Tbilisia. Šetnja avenijom Rustaveli u kojoj se nalaze tbilisijska Opera i Baletno pozoriste, parlament te pozorište Rustaveli. Proći ćemo kraj crkve Metekhi koja se nalazi na litici s pogledom na rijeku Mtkvari. Ispred crkve se nalazi spomenik osnivaču Tbilisija, kralju Vakhtang Gorgaslan. Tu se, na litici, nalazi i palača Darejani. Nastavljamo dalje do sumpornih toplica smještenih u starom Tbilisiju, na suprotnoj strani rijeke, nasuprot palači Darejan… Nakon razgleda Tbilisia, slobodno vrijeme za ručak do 18h, kada se okupljamo i odlazimo žičarom na vidikovac. Individualni povratak u grad, žičarom ili pješice, kao i povratak u hotel. Cijena Izleta je cca 20 €
3

Dan 3

Tbilisi– Sighnagi – Sheki Duručak odjava iz hotelskih soba i slobodno vrijeme, nastavak našeg putovanja.. U 15:00 uputit ćemo se do našeg slijedećeg odredišta, grada Sheki u Azerbajdzanu. Na putu prema Shekiju, zaustavit ćemo se u vinskoj regiji Kakheti, gradu Sighnagi, gdje ćete imati priliku kusati cuvena Gruzijska Vina. Sighnagi je grad iz 18. Stoljeca, kojeg je osnivao gruzijski Kralj Herkules II. Nastavak vožnje do Shekia. Po dolasku smještaj u hotel i noćenje. (Vožnja sa pauzama i razgledanjima gradova cca 9 – 10h, zavisno od uslova u Saobraćaju i gužve na granici). Dolazak u hotel, smještaj u isti i noćenje.
4

Dan 4

Sheki – Semaha – Baku Nakon duručka, slijedi razgled dvorca Sheki, Šekikanove palače (18.st), zatim manufakture i radionice shebekegdje ćete se upoznati s jedinstvenom tehnologijom izrade prozora i vrata od drveta te obojanog stakla bez uptrebe ljepila ili čavala. Šetnja po obrtničkom dijelu grada s mnogobrojnim zanatskim radnjama. Slobodno vrijeme za ručak. Nakon ručka slijedi nastavak vožnje do grada Šemaha, gdje ćemo posjetiti srednjovjekovno groblje i mauzoleju Yeddi-Gumbaz poznatom i kao mauzolej „7 kupola“ građenom između 15. i 19. stoljeća. Nastavak putovanja nas vodi u naselje Maraza gdje ćemo vidjeti mauzolej Diri-babe iz 14. Stoljeća (maksimalno zadržavanje 30min). Dolazak u Baku je planiran u večernjim satima. Smještaj u hotel i noćenje.
5

Dan 5

Baku i Absheron Doručak, Slobodno vrijeme ili fakultativno cjelodnevni izlet Absheron poluostrvo i Baku: Prva stanica je Ateshgah – hram vatre vjernika nalazi u selu Suraxani. Zoroastrijanci iz Indije putovali su hiljade kilometara da Ateshgah da bi se klanjali vatri koja dolazi iz zemlje. Naš izlet nastavljamo prema Gala muzejskom kompleksu, gdje možete otkriti arheoloških artefakata i istražiti elemente tradicionalnog životnog stilaVrhunac ovog izleta će biti posjeta Yanar Dag planini gdje možete vidjeti sagorjevanje prirodnog plina, što se ovdje dešava već nekoliko hiljada godina. Povratak u Baku gdje nastavljamo sa panoramskim i pješačkim razgledom grada. U medjuvremenu cemo napraviti pauzu za ručak. Razgled Bakua, obuhvata odlazak na vidikovac i posjetu Sehidskom mezarju, te odlazak do starog dijela grada poznatog pod imenom Icheri Sherer. Posjetit ćemo Širvanšahovu palaču iz 15. stoljeća te Toranj djeva iz 12. stoljeća. Čaj u Buhara karavansaraju. Nastavak razgleda uz šetnju po centru grada, posjet Istorijskom muzeju koji je smješten u prostorijama nekadašnje rezidencije azerskog bogatog naftaša i velikog filantropa Haji Zeynal-Abdin Tagijeva koji je živio na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Po završetku razgleda, slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.Cijena izleta je cca. 45 €. Cijena zavisi o broju prijavljenih osoba. – u cijenu uključene ulaznice
6

Dan 6

Baku – Gobustan – Baku Doručak u hotelu. Zatim odlazimo na cjelodnevni fakultativni izlet u 65 kilometara udaljen Ghobustan, mjesto koje je muzej na otvorenom, a ujedno se nalazi i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Lokaliet je poznat po oslikanim stijenama (preko 6 tisuća petroglifa) nastalim u razdoblju od Kamenog doba pa do kraja Srednjeg vijeka. Gobustan je poznat i po blatnim vulkanima kojih je na ovom području oko 400 što predstavlja polovicu ukupnog broja takvih vulkana u svijetu. Povratak prema Bakuu i ručak uz obalu Kaspijskog jezera (ručak nije uključen u cijenu). Usputno zaustavljanje i posjet džamiji Bibi-Heybat te starom naftnom polju. Povratak u hotel. Noćenje Cijena izleta je cca. 35 € – u cijenu uključene ulaznice – Cijena zavisi o broju prijavljenih osoba.
7

Dan 7

Baku Doručak, slobodno vrijeme za samostalno istraživanje ovog prelijepog, prostranog i jako čistog grada. Prošetajte se Nizami ulicom, Bulvarom, obavite Shopping, ručak. Samostalni povratak u hotel i noćenje.
8

Dan 8

Baku – Istanbul – Sarajevo Rana odjava iz hotela i transfer na aerodrom. Check inn na let za Istanbul. Let za Istanbul je u 06:45. Po slijetanju u Istanbul, u 08:35, slijedi zajednički odlazak do nekog od shopping centara u blizini aerodroma. Slobodno vrijeme. Povratak na aerodrom u 13:30. Po dolasku na aerodrom, slijedi check inn na let za Sarajevo. Let za Sarajevo u 16:00. Planirano vrijeme dolaska u sarajevo je u 17:00