istanbul

ISTANBUL… Grad smješten na dva kontinenta, grad okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj Istoka

i Zapada… samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul.

 

Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otrkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija…

 

Upoznajte jedinstveni grad koji spaja Evropu i Aziju!! Provozajte se prvim transkontinentalnim metroom iz Evrope u Aziju za svega 4 minute! Upoznajte sav raskoš i bogatstvo jednog od najvećih kulturnih i poslovnih centara na svijetu i osjetite draž nezaobilaznog istanbulskog shoppinga.

CIJENA: 399,00 KM* (FM cijena za rezervacije do 25.2.2017.)

Cijena nakon 25.2.2017.g. iznosi 449,00 KM.

 

U cijenu je uključeno:

 • Povratna avio karta (ekonomska klasa) na relaciji Sarajevo-Istanbul-Sarajevo,

 

 • 4 noćenja sa doručkom u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama u hotelu NANDA ili sličnom u Istanbulu,
 • Bus transferi na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom,
 • Usluge pratioca grupe tokom boravka u Turskoj,
 • Kompletna organizacija putovanja

 

U cijenu nije uključeno:

 • Aerodromske i druge takse cca 220,00 KM,
 • Doplata za jednokrevetnu sobu 119,00 KM,
 • Fakultativni izleti
 • Izlet na Taksim 10,00 EUR,

 

 • Razgledanje grada + Top Kapi palata 30,00 EUR,
 • Krstarenje Bosforom + Dolmabahče palata + shopping 40,00 EUR,
 • Krstarenje Bosforom + shopping 25,00 EUR,
 • Tursko veče 45,00 EUR,
 • Izlet u Miniaturk + Eyup + Piere Lotti 25,00 EUR,
 • Ortakoy 10,00 EUR,

– PZ osiguranje 10,00 KM,

 

Kalkulacija je rađena na bazi minimum 40 putnika.

Cijene fakultativnih izleta važe samo u slučaju minimum 10 prijavljenih putnika.

 

Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije fakultativnih izleta.

Za putovanje važe Opći uslovi putovanja.

1

Dan 1

27.04.2017. (ČETVRTAK), SARAJEVO – ISTANBUL Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu 90 minuta prije leta. Let TK1022 za Istanbul u 09.00h sa dolaskom u Istanbul u 11.50h. Slijedi transfer do hotela i smještaj. Nakon kraćeg slobodnog vremena slijedi fakultativni zajednički odlazak sa pratiocem grupe do centra grada i ulice Istiqlal prepune prestižnih butika, restorana, kina, najraznovrsnijih trgovina, umjetničkih galerija, kafića i pubova te klubova sa muzikom uživo. Povratak u hotel. Naveče fakultativno odlazak na Tursko veče – večera u tradicionalnom restoranu uz bogati folklorni program.. Povratak u hotel. Noćenje.
2

Dan 2

28.04.2017. (PETAK), ISTANBUL Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativni pješački obilazak starog dijela grada: Hipodrom sa njemačkom fontanom, egipatski obeliskom i zmijskim stubom, Sultan Ahmetova džamija – Plava džamija, Aja Sofija (razgledanje izvana, mogućnost ulaska uz doplatu), Topkapi palata… Slobodno vrijeme za kupovinu u čuvenoj Kapali čaršiji. Slobodno vrijeme za individualne programe. Predveče slijedi fakultativni odlazak do Ortakoy džamije u kvart Ortakoy, mjesto koje se nalazi skoro tačno ispod lijepog i neizmjerno visokog, prvog mosta na Bosforu (Bosfor most – Bogazici koprusu). Ovdje ćete vidjeti brojne stare renovirane drvene kuće sa mnoštvom ribljih restorana i kioska za “jela s’ nogu”. Zašto baš tu da završite dnevni obilazak? Zato što je sa trga kod džamije pogled na azijski dio grada skoro pa fantastičan, pogotovo u kasno popodne i predvečerje. Povratak u hotel. Noćenje.
3

Dan 3

29.04.2017. (SUBOTA), EVROPA – AZIJA – EVROPA Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativni odlazak u obilazak čuvene palate Dolmabahče (sultanska rezidencija sagrađena u 19. vijeku). Nakon obilaska palate slijedi krstarenje Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu – posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoj, Arnavutkoy, Rumeli hisar – čuvenu vizantijsku tvrđavu, Jedi kule (sedam kula), Djevojačku kulu… Proći ćemo ispod dva mosta na Bosforu i krstarenje završiti u azijskom dijelu grada na Uskudaru. Ovdje ćemo opcionalno imati i ručak. Nakon ručka, slijedi povratak u evropski dio grada prvom transkontinetalnom željeznicom/metroom. Izlazimo na stanici Sirkeci i odlazimo do jednog od najvećih tržnih centara u gradu – Cevahir. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.
4

Dan 4

30.04.2017. (NEDJELJA), EJUP – MINIATURK Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativna posjeta Miniaturk muzeju – jedinstvenoj izložbi minijaturnih maketa koje predstavljaju najznačajnije objekte sagrađene u osmanskom i u periodu moderne Turske, a nakon toga odlazak u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu“ Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga“ koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje“. Ovdje se nalazi čuvena Ejupova džamija kao i turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon kratkog obilaska odlazimo žičarom do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.
5

Dan 5

01.05.2017. (PONEDJELJAK), EJUP Doručak. Check ut iz hotela i slobodan dan za individualne aktivnosti. U 16.30h slijedi transfer na aerodrom i let TK1025 na relaciji Istanbul – Sarajevo u 19.20h sa dolaskom u Sarajevo u 20.15h. Kraj putovanja.