tel aviv

JERUSALEM + TEL AVIV

LET IZ SARAJEVA

31.05.2018 – 09.06.2018.

 

Mjesto koje je milenijumima mijenjalo nazive, nacije, vjere. Sveto mjesto tri svjetske religije. Tamo gdje se hiljade godina historije vidi uživo na svakom koraku. Gdje se prošlost i sadašnjost drže pod ruku. Nevjerovatno dramatična, različita, komplikovana, a jednostavna i prelijepa zemlja u kojoj ništa nije onako kako se čini na prvi pogled, i sve je zapravo onako kako ste zamislili. Mlada država, stara država – Obećana zemlja. Kreni u nezaboravnu avanturu kroz Izrael i otkrij šta to vjekovima vuče ljude iz različitih krajeva sjveta da dođu ovdje! Upoznaj nove ljude iz cijelog svijeta, svoje istomišljenike, i zabavljaj se tokom cijelog putovanja. Učini da ovo bude putovanje za pamćenje!

CIJENA:  FIRST MINUTE – 1980 KM (do 30.01.2018.)

                    REGULARNA CIJENA – 2380 KM

 

 


CIJENA UKLJUČUJE:

 • Avio prevoz kompanije Turkish Airlines na relaciji Sarajevo – Istanbul – Tel Aviv – Istanbul – Sarajevo, SA SVIM TAKSAMA
 • Transfere na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom, Tel Aviv – Jerusalim – Tel Aviv
 • Smještaj u hostelima na bazi 9 noćenja sa doručkom (kontinentalni)
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja

 

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno historijske spomenike
 • Individualne troškove na putovanju
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje – 20KM
 • Viza za Izrael

Opisi i cijene fakultativa?

 1. Haifa – Akra – Nazaret – Haifa je jedan od najljepših gradova u Izraelu i jedna od najvažnijih luka. Akre, grad pun burne istorije i tajni. Na listi je svjetske kulturne baštine. Nazaret, mjesto koje se u Bibliji spominje kao prebivalište Isusa Hrista tokom njegovog djetinjstva. Cena: 45
 2. Nagev pustinja – hajking kroz Ein Avdat prirodni rezervat, obilazak fabrike maslinovog ulja, jahanje kamila kroz pustinju, obilazak najvećeg erozivnog kratera na svijetu. Cena: 35
 3. Mrtvo more –  Dubinom od 416m ispod nivoa mora, predstavlja najnižu tačku na zemlji. Koncentracija soli u vodi je najviša na svijetu oko 30%, skoro osam puta vise od saliniteta ostalih mora i okeana. Cijena: 40

*Plaćanje fakultativnih izleta na destinaciji lokalnom partner

VAŽNE NAPOMENE I KORISNE INFORMACIJE:

 

GDE JEDEM, SPAVAM, TUŠIRAM SE?

Beach Front Hostel, Tel Aviv – Hostel na samoj obali Mediteranskog mora uz peskovite plaže i u centru svih dešavanja. Gostima hotela na raspolagnju je korišćenje zajedničkih prostorija, bara, krova, kao i plaže. Neograničena upotreba peškira, neograničena konzumacija toplih I hladnih pica u toku dana. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom (kontinentalni u obližnjem restoranu). Svaka soba poseduje privatno kupatilo, TV, klima uređaj, neograničeni internet, bračni ili dva singl kreveta.

Petra Hostel, Jerusalim – Lociran u starom gradu, unutar Jafa kapije. Jedna od omiljenih lokacija svih turista u Jerusalimu. U hostelu se nalazi zajednička terasa na krovu i kuhinja koju svi gosti mogu da koriste. Usluga je na bazi noćenja. Svaka soba posjeduje privatno kupatilo, TV, bračni ili singl krevet.


KOJE SU MOJE ODGOVORNOSTI?

 

Svaki putnik je odgovoran za sebe i u obavezi je da prati instrukcije lokalnog vodiča i predstavnika agencije, koji je tu da pazi na bezbednost putnika i da izbegne bilo koju opasnu situaciju. Pored toga, jedina vaša odgovornost je da uživate i da se što bolje provedete!

 

VIZE

 

Za ulazak na teritoriju Izraela državljanima su potrebne vize. Agencija posreduje prilikom dobijanja iste.

 

KORISNE INFORMACIJE

 

Voda u Izraelu bezbjedna je za piće.

 

Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje. Preporučujemo zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put.

 

Klima u Izraelu odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna maksimalna dnevna je 28-33C, noćna oko 16-23C), vlažnost vazduha je niska, a sunce je izuzetno jako. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponestite odjeću dugih rukava i nogavica.

 

Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), pirinač, povrće i voće, a na obali mora i morske plodove i ribu.

Ulična hrana je bezbjedna (jer je ovo područje sa razvijenom tradicijom ulične hrane).

 

Izrael je bezbjedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Zbog nepredviđene terorističke situacije, te povremenih sukoba u određenim provincijama, u tim područijima kretanje nije preporučljivo. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, i pretjerano odvajanje od ostatka grupe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Takođe u velikim gužvama na pijacama i oko poznatih znamenitosti vodite računa o svojim ličnim stvarima, jer je uvećana prisutnost džeparoša.

 

Preporuka je da sa sobom nosite američke dolare ali i eure možete zamijeniti u bilo kojoj mjenjačnici ili banci. Bankomati postoje i nalaze se u skoro svim mjestima. Kartice možete koristiti skoro uvijek, osim kada se radi o kupovini u malim suvenirnicama ili na ulici. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

 

U Izraelu Vam nisu potrebni adapteri za utičnice, a napon je isti kao i kod nas 220V.

 

 

 NAPOMENE:

 • Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.
 • Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost aerodroma) koji u proljetnoj sezoni mogu biti otežani.
 • Agencija Autoprevoz-Bus  ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.
 • Za ovaj program važe OPSTI USLOVI PUTOVANJA Turističke agencije

 

 

VAŽNO – OBAVEZNO PROČITATI

IZVOD IZ OPSTIH USLOVA PUTOVANJA :

ČLAN 4.

“…Datum početka i završetka aranžmana utvrđen programom putovanja ne podrazumjeva cjelodnevni boravak putnika u smještajnom objektu, odnosno, destinaciji. Vrijeme–sat polaska ili dolaska putnika i ulaska putnika u smještajni objekat, uslovljen je procedurama na graničnim prelazima, stanju na putevima, dozvolama nadležnih vlasti, tehničkim i vremenskim uslovima ili višom silom, koje mogu da utiču na vrijeme polijetanja aviona i dr., na koje organizator ne može uticati, te zbog toga navedeni razlozi ne mogu biti osnov prigovora-reklamacije putnika. Prvi i poslednji dan iz programa putovanja su predviđeni za putovanje (a kada je u pitanju drugi vid prevoza, putovanje može trajati i više dana) i ne podrazumjevaju boravak   u  hotelu   ili  mjestu   opredjeljenja –  već  samo   označavaju kalendarski  dan   početka   i  završetka putovanja, radi čega putnik nema pravo na prigovor-reklamaciju, zbog  večernjeg, noćnog ili ranog jutarnjeg leta,  ulaska   u sobu  u  kasnim   večernjim  časovima,  napuštanja  hotela  u ranim jutarnjim časovima, i slično.

Za avio aranžmane ugovoreno vrijeme početka putovanja je sastanak putnika na aerodromu, koji je najmanje 2 sata ranije, u odnosu na prvo objavljeno vreme polijetanja od strane avio-kompanije. U slučaju pomjeranja navedenog vremena polijetanja aviona, organizator ne snosi nikakvu odgovornost, već se primjenjuju nacionalni i međunarodni propisi iz oblasti avio-saobraćaja. Po pravilu odlazak – dolazak, polijetanje-slijetanje aviona, kod čarter letova je u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satim, i ako je npr. obezbjeđen ugovoreni početni ili završni obrok u vidu tzv. “hladnog obroka”, van ili u smještajnom objektu, smatra se da je program putovanja u cijelosti izvršen.
Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča i turističkog animatora ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način. Instrukcije i uputstva turističkog vodiča, turističkog pratioca ili predstavnika organizatora (posebno u vezi sa vremenom polazaka, prevozom,  smještajem, zakonskim i drugim propisima, i dr.) obavezuju putnika, a nepridržavanje pomenutih instrukcija predstavlja povredu ovih opštih uslova,  i sve eventualne posljedice i štetu u takvom slučaju, snosi putnik u cjelosti.
Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije putnika…”

 

 

 

1

Dan 1

Četvrtak 31.05.2018. / Polijetanje – neka avantura počne Okupljanje putnika na aerodromu u Sarajevu dva sata pred polijetanje. Let za Tel Aviv sa presjedanjem u Istanbulu (Let br. TK 1024). Slijećemo u Tel Aviv u večernjim satima, odlazimo do smještaja. Noćenje.
2

Dan 2

Petak 01.06.2018. / Majami Mediterana Krećemo u obilazak Tel Aviva, mediteranskog grada sa bijelim pješčanim plažama. Obilazimo Staru luku na sjeveru, Stari grad, sagrađen u vrijeme Otomanskog carstva, Vrt na brdu (Summit Garden) sa nestvarnim pogledom na Tel Aviv, crkvu sv. Petra. Obilazimo i prvo naselje Neve Cedek (Neve Tzedek), odakle je započeo razvoj grada. Jemenska četvrt, pijaca Karmel (Shuk HaKarmel) najveća pijaca na svijetu pod vedrim nebom. Avenija Rotsild (Rothschild), ulica Dizengof (Dizengoff) i još mnoge znamenitosti ovog prelijepog grada. Noćenje.
3

Dan 3

Subota 02.06.2018. / Spoj modernog i tradicionalnog Slobodan dan za kupanje, razgledanje grada. Obilazak modernog Tel Aviva i stare Jafe (antički grad star 3000 god). Noćenje
4

Dan 4

Nedjelja 03.06.2018. / Cvjetni vrtovi, Hrišćanstvo, Islam i Templari Fakultativni obilazak Haife. Grad koji se nalazi u podnožju planine Karmel (Har HaKarmel). Treći po veličini i jedan od najljepših gradova u Izraelu. Obilazimo svjetski centar bahajske vere, karmeličanski manastir Stela Maris, mogućnost vožnje žičarom, koja povezuje vrh Karmela sa Bat Galimom odakle se pruža nevjerovatan pogled na zaliv i okolinu Haife. Nastavljamo put do Akre, grad pun burne historije, tajni kopnenih i pomorskih sila koje su se borile za nadmoć u ovom regionu. Akra je na listi svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a.Obilazimo zidine grada, Krstašku tvrdjavu, Gotičku dvoranu, turska kupatila El Basa, Pašinu džamiju… . Usputni obilazak Nazareta, mjesto koje se u Bibliji spominje kao prebivalište Isusa Hrista tokom njegovog djetinjstva. Bazilika Blagovesti, Šuk bazar, Devičina fontana, Crkva Sv. Gavrila … . Povratak u Tel Aviv. Noćenje.
5

Dan 5

Ponedjeljak 04.06.2018. / Sveti grad Napuštamo Tel Aviv i krećemo u Jerusalim. Sveti grad tri religije. Dolazimo u smještaj, odmaramo i krećemo u obilazak grada – Zid plača, Jevrejska četvrt, Crkva svih nacija na Maslinovoj gori, Jafa kapija, Put bola, zlatna kupola Omarove džamije, ulazimo u crkvu Svetog groba, shopping u centru pješačke zone Mamila… . Noćenje.
6

Dan 6

Utorak 05.06.2018. / Zlatni Jerusalem Još jedan dan za obilazak Jerusalima. Mogućnost fakultativnog obilaska Memorijalnog centra holokausta – Yad Vashem. Slobodno vrijeme. Noćenje.
7

Dan 7

Srijeda 06.06.2018. / Vjetrovi pustinje Fakultativni izlet do Negev pustinje. Hajking kroz Ein Avdat prirodni rezervat, obilazak fabrike maslinovog ulja, jahanje kamila kroz pustinju, obilazak najvećeg erozivnog kratera na svijetu i uživanje u pogledu sa ivice Ramon kratera. Povratak u Jerusalim. Noćenje.
8

Dan 8

Četvrtak 07.06.2018. / Kupanje Fakultativni izlet – Mrtvo more, najneobičnije na svijetu, jezero koje godinama privlači hiljade turista iz cijelog svijeta. Aristotel je pisao o izvanrednim svojstvima njegove vode, a egipatska kraljica Kleopatra ga je dobila na poklon od Marka Antonija. Dubinom od 416m ispod nivoa mora, predstavlja najnižu tačku na zemlji. Koncentracija soli u vodi je najviša na svijetu oko 30%, skoro osam puta više od saliniteta ostalih mora i okeana. Povratak u Jerusalim. Noćenje.
9

Dan 9

Petak 08.06.2018. / Od pustinje do mora Slobodno vreme za odmor do poslaska za Tel Aviv. Transfer Jerusalim – Tel Aviv. Slobodno vrijeme u Tel Avivu. Kasni check out I odlazak na aerodrom.
10

Dan 10

10. Subota 09.06.2018. / Kraj avanture Let za Sarajevo via Istanbul (Let br. TK 791). Stižemo u Sarajevo u ranim jutarnjim satima (08.10h slijetanje u Sarajevo), sabiramo utiske i spremamo se za novu egzotičnu avanturu! Kraj programa.