new york

U cijenu uključeno:

avio karta na relaciji Beograd – New York – Beograd (ekonomska klasa),

– 5 noćenja (bez obroka) u dvokrevetnoj sobi u hotelu Edison (https://www.edisonhotelnyc.com) ili sličan,

– bus transferi na relaciji aerodrom  JFK – hotel – aerodrom JFK,

– usluge pratioca grupe tokom cijelog putovanja,

– kompletna organizacija putovanja.

 

U cijenu nije uključeno:

– aerodromske takse 715,00 KM,

– bus prijevoz na relaciji Sarajevo – Beograd – Sarajevo 80,00 KM,

– doplata za 1/1 sobu 1.300,00 KM,

– boravišna taksa 3,50 USD/dan (6,40 KM/dan)

– fakultativna razgledanja i izleti,

– putničko zdravstveno osiguranje 16,00 KM,

– viza za SAD cca 160 USD, više informacija na https://bosnian.sarajevo.usembassy.gov/nv-kako-podnijeti-zahtjev.html,

– individualni troškovi.

 

 

Putnici na ovom putovanju obavezni su imati biometrijski pasoš sa datumom važenja minimum 6 mjeseca od planiranog dana povratka sa putovanja.
Kalkulacija je rađena na bazi minimum 20 putnika.
Sa uplatom akontacije putnik prihvata Opće uslove putovanja.
Agencija zadržava pravo promjene rasporeda fakultativnih posjeta uslijed nepredviđenih okolnosti.

1

Dan 1

29.04.2017. (SUBOTA), BEOGRAD – NEW YORK Okupljanje putnika u Beogradu na aerodromu „Nikola Tesla“ u 11.00 sati, direktan let za New York u 13.15 sati sa dolaskom u New York na aerodrom „John Fitzgerald Kennedy“ u 17.25 sati po lokalnom vremenu. Nakon pasoške kontrole i preuzimanja prtljaga slijedi transfer do hotela na Manhattanu, check in u hotel. Nakon kraćeg odmora slijedi šetnja do Times Square, najživlji dio Manhattana koji nikad ne spava. Slobodno vrijeme. Noćenje.
2-3

Dan 2 i 3

30.04. I 01.05.2017. (NEDJELJA I PONEDJELJAK), NEW YORK Za vrijeme našeg boravka stopićemo se u atmosferu ovog po mnogima glavnog grada svijeta. Planirana je fakultativna posjeta Liberty Island-u i obilazak Kipa Slobode, krstarenje rijekom Hudson sa posebnim pogledom na siluete zgrada na horizont, popnite se na vidikovac Empire State Building-a i sa visine od 381 metar uživajte u nesvakidašnjem pogledu na Manhattan, prošetajte Central Park-om obiđite Financial District (Wall Street) kao i Lower Manhattan, ”China Town”, ”Soho” i ”Little Italy”. Dopustite da vas osvoji pogled na zalazak sunca iza Brooklyn park-a, budite obasjani svjetlošću reklama čuvenog Times Square-a, jednostavno, dopustite da vas obuzme euforija i puls ovog grada.
4

Dan 4

02.05.2017. (UTORAK), NEW YORK – WASHINGTON – NEW YORK Slobodan dan za individualne programe u New Yorku. Preporučujemo, uz doplatu, cjelodnevni izlet u glavni grad SAD-a, WASHINGTON, D.C. Razgledanje: US Capitol (Kongres, Kongresna bibliotaka, Vrhovni sud, Senat) – grandiozna avenija The Mall na kojoj se nalazi većina nacionalnih muzeja koji su u Washingtonu besplatni, spomenik Georgeu Washingtonu, Lincoln Memorial, avenija Pennsylvania, zgrada Državnog arhiva (Deklaracija o nezavisnosti) – sjedište FBI-a, Bijela kuća, State Department, spomenik podizanja zastave na Iwo Jima – Arlingtonsko groblje, spomenici veteranima Korejskog i Vijetnamskog rata, stanica Union, Nacionalni muzej avijacije i svemira. Povratak u New York. Za one koji ostaju u New Yorku predlažemo cjelodnevni odlazak u jedan od poznatih trgovačkih centara – poznati kao Premium Outlets u kojem se može kupiti odjeća najpoznatijih svjetskih kreatora po fabričkim, odnosno znatno sniženim cijenama (Burberry, Calvin Klein, Donna Karan, Giorgio Armani, Gucci, Max Mara, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Timberland, Guess i drugi). Povratak u hotel. Noćenje.
5

Dan 5

03.05.2017. (SRIJEDA), NEW YORK Slobodan dan u New York za individualne aktivnosti. Predlažemo cjelodnevni odlazak u jedan od poznatih trgovačkih centara ili šetnja u Central Park-u. Za večernju razonodu predlažemo da posjetite jedan od Broadway pozorišta i uživate u svjetski poznatim predstavama: Mamma Mia, Lion King, Chicago, Phantom of the Opera. Noćenje.
6

Dan 6

04.05.2017. (ČETVRTAK), NEW YORK – BEOGRAD U jutarnjim satima odjava iz hotela zatim slijedi transfer do aerodroma JFK sa letom u 14.40h za Beograd.
7

Dan 7

, 05.05.2017. (PETAK), BEOGRAD Dolazak u Beograd u 05.30h. Kraj putovanja.

HOTEL EDISON https://www.edisonhotelnyc.com

Ovaj hotel nalazi se se na idealnoj lokaciji, na trgu Times Square usred Manhattana, a otvoren je 1930. godine. Hotel Edison odlikuje se predvorjem i pročeljem uređenim u prepoznatljivom Art Deco stilu. Centar Rockefeller udaljen je 804,6 m od hotela Edison, a neboder Empire state nalazi se na 1,6 km. Kongresni centar Jacob K. Javits smješten je 1,9 km od hotela Edison. Ovaj objekt također ima jednu od najbolje ocijenjenih lokacija u New Yorku!

 

Molimo sve potencijalne putnike da pogledaju link hotela i sve informacije o smještaju u New Yorku.

 

NEW YORK

– Vremenska razlika New York – BiH iznosi -6 sati,

– Holandski istraživač Peter Minuit kupio je 1626. godine, od tamošnjeg plemena, ostrvo Manhattan za nakit i alat u vrijednosti 24 dolara,

– Prvo poznato ime Manhattana bilo je Novi Amsterdam, što se odnosilo na njegov južni dio gdje je bila nizozemska luka.

– New York je bio prijestonica SAD-a od 1789. do 1790. godine

– Njujorčani putuju u prosjeku 40 minuta svakodnevno do posla.

– Više od 47 posto stanovnika New Yorka starijih od 5 godina kod kuće govori jezikom koji nije engleski.

– Central park je veći od Monaka.

– Vijeće grada New Yorka broji 51 člana i zakonodavno je tijelo.

– Prosječna prodajna cijena stana na Manhattanu je oko 1,49 milijuna dolara.

– Taksi vozila su žute boje zato što je John Hertz, osnivač kompanije, smatrao da je žuta boja najuočljivija za oko. Bio je u pravu!!!

– New York godišnje posjeti oko 45 miliona stranih i domaćih turista. Potroše oko 25 milijardi dolara.

– Prosječna cijena hotelske sobe je 267 dolara.

– Više od 250 filmova godišnje snima se na ulicama New Yorka

– U prosjeku se 4,9 milijuna ljudi preveze svakog dana podzemnom željeznicom u New Yorku.

– Sistem njujorške podzemne željeznice sastoji se od 26 linija i 6.200 vagona koji se zaustavljaju na 468 različitih stanica.